Besiruošiant civilinei santuokai

2015 m. kovo 18 d., trečiadienis

    Ruošiantis vestuvėms turime apgalvoti begalę dalykų: šventės vieta, svečių sąrašas, suknelė, bateliai ir tai tik kelios smulkmenos iš sąrašo. Tačiau pirmiausiai reikia pasirūpinti reikiamais dokumentais. Taigi pabandysim atsakyti į dažniausiai pasitaikančius klausymus apie civilinę santuoką.
     Norinti įregistruoti civilinę santuoką Lietuvoje, vienas kitą mylintys, bei savo santykius įteisinti nusprendę žmonės turėtų kreiptis į vieno iš susituokiančiųjų ar Jo tėvų gyvenamosios vietos Civilinės metrikacijos skyriuje. 
     Lietuvoje santuoka įregistruojama ne ankščiau, kaip  praėjus mėnesiui nuo dokumentų padavimo datos Civilinės metrikacijos skyriuje. Tačiau yra ir išimčių, kai santuoka gali būti registruojama praėjus 14 dienų nuo dokumentų padavimo. Pagreitinti santuoką gali tik turintys gydytojų pažymą dėl nėštumo, jau turintys bendrą vaiką, jūreiviaiturintys išplaukti ir  sunkūs  ligoniai.
   
  Norinti įregistruoti santuoką reikalingi šie dokumentai:

  • Prašymas, kuris pildomas skyriuje;
  • Asmens tapatybės dokumentai;
  • Gimimo liudijimai;
  • Jei norintis susituokti yra užsienio valstybės pilietis, papildomai pateikiamas jo valstybės kompetetingos įstaigos išduotas dokumentas, kuris patvirtina, kad santuokos registravimui nėra jokių kliūčių. Taip pat užsienio valstybės piliečio dokumentai turi būti legalizuoti r patvirtinti pažyma. jeigu Lietuvos Respublikos tarptautinės sutartys ir Europos Sąjungos teisės aktai nenumato kitaip ir išversti į lietuvių kalbą. Santuokos nutraukimo dokumentas (ištuoktam asmeniui) arba sutuoktinio mirties dokumentas (našliui);
  • Taip pat kvitas patvirtinantis, kad sumokėta valstybės rinkliava.
    Nuo 2009 metų santuokos ceremonija gali būti registruojama sužadėtinių pasirinktoje vietoje, žinoma, tai turi neprieštarauti viešajai tvarkai, taip pat nekelti pavojaus nei sveikatai nei gyvybei. 
    Laukite tęsinio apie išvažiuojamąją ceremoniją. :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą