Krikšto apeigų simboliai

2014 m. birželio 25 d., trečiadienis

            Tęsiame krikštynų temą ir dalinamės informacija apie krikštynų metu naudojamus simbolius.
             Krikštijamas vaikas apgobiamas baltu drabužiu, kuris yra nepaprasto išaukštinimo ir nekaltumo ženklas. Linkima, kad tėvai bei artimieji vaikus mokytų žodžiu ir pavyzdžiu, kad šie, nekalti ir šventi, laimėtų amžinąjį gyvenimą. Vėliau įduodama žvakė, kuri primena Kristų - mūsų šviesą. Apeigų žvakė išsaugojama iki vaiko Pirmosios Komunijos. Tądien tėvai Krikšto žvakę vaikui įduoda, kai šis žengia prie Viešpaties altoriaus švęsti šv. Mišių ir pirmą kartą priimti Eucharistijos. Tradiciškai ši žvakė yra saugoma visą žmogaus gyvenimą. Laikomąsi ir papročio, kad per gyvenimą išsaugota Krikšto žvakė baigia degti prie amžinybėn iškeliavusio krikščionio karsto.




             Krikšto drabužis yra pagarbiai saugomas. Jį, prireikus, galima panaudoti ir krikštijant kitą vaiką. Tėvai gali laisvai rinktis, iš kokios medžiagos siūti drabužį, taip pat, kokią žvakę pirkti - parafininę ar vaškinę. Svarbiausia šiuos ženklus saugoti ir perduoti suaugusiems vaikams. 
            Kaip puošti drabužėlį ar žvakę - kiekvienos šeimos reikalas. Tradiciškai žvakė puošiama baltu kaspinu ar keliomis gėlėmis. Bet tai nėra nei būtina, nei privaloma. Tėvai kartu su krikštatėviais parengia ir dovanoja žvakę busimam krikščioniui.
             Baltas drabužėlis irgi puošiamas įvairiai. Tradiciškai berniukų drabužėlis puošiamas rožine spalva, o mergaitės - mėlyna spalva, kuri yra Dievo Motinos globos ženklas ir jos apsiausto spalva. Drabužėlio priedai gali būti ir balti. Vis dėlto jie neturi jokios reikšmės. Svarbiausia yra žvakė ir baltas drabužis, simbolizuojantys Dievo šviesą ir nekaltumą.

1 komentaras:

  1. Na labai įdomu paskaityti apie krikšto apiegų simbolius. Tik man dabar labai aktualu krikštynų dovanos. Gal ką patarti galėtumėt, ką pagal papročius dera dovanoti?

    AtsakytiPanaikinti